RAVA(SUJI) IDLI
200 gm tepung suji,disangai
1 cawan yoghurt
1 cawan air
50 gm kelapa parut
½ s/m ghee
½ s/t garam,atau secukup rasa
11/2 pkt eno biru
Bahan tumis:
50 gm bawang kecil,potong halus
2 tangkai chilie kering,hiris halus
2 tangkai daun kari,dihiris halus
½ s/t biji sawi
½ s/t jintan manis
½ s/t ulutham paruppu
1-2 minyak
1. Campurkan tepung suji,yoghurt,air,kelapa,garam dan ghee kacau rata dan biarkan selama ½ jam
2. Panaskan air dalam periuk kukus ldli. Panaskan minyak dan tumis biji sawi,jintan manis,ulutham paruppu kacau rata dan masuk bawang,chilie dan daun kari tumis hingga wangi dan bawang menjadi perang.
3. Tuangkan kedalam batter dan kacau rata. Masukkan eno dan kacau sebati. Ambil satu sudu besar dan tuangkan kedalam acuan idli dan kukus hingga masak. Makan bersama chutney kelapa atau pun chutney tomato.